×

Sklanjanje lastnega imena »Osho«
 • Vprašanje:

  Kako sklanjam lastno ime »Osho«?


  Odgovor:

  Indijska imena in poimenovanja domačimo (o tem smo že pisali tukaj). Poimenovanje osho oziroma (pravilneje podomačeno) ošo je v osnovi naziv za visokega budističnega duhovnika, hkrati pa tudi psevdonim indijskega misleca, pisca in govornika Bagvana Šrija Rajniša (tudi o prehajanju nazivov med osebna lastna imena lahko več preberemo na zgornji povezavi). Po pravilih bi njegov psevdonim torej morali zapisovati Ošo, a se je v založništvu in literaturi precej bolj uveljavil nepodomačeni zapis Osho (podobno pri imenu Andreï Makine). Nepodomačeni zapis je deloma morda mogoče utemeljiti z dejstvom, da je Rajniš ta psevdonim uporabljal predvsem v času svojega delovanja v Severni Ameriki.

  Osebno lastno ime Osho izgovorimo [óšo]. Sklanjamo ga kot podobna slovenska lastna imena (Mišo, Sašo – pazimo na preglas), tj. Osho Osha Oshu Osha pri Oshu z Oshem. Iz njega tvorimo svojilni pridevnik Oshev.

  Urška Vranjek Ošlak (februar 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.