×

Prenos na ali v ... (napravo/telefon/računalnik)
 • Vprašanje:

  Na spletu se pojavljata dve različici zapisa besede prenos v povezavi z računalnikom, telefonom ali drugo napravo, in sicer prenos na (npr. prenos podatkov na računalnik) in prenos v (npr. prenos podatkov v računalnik). Kateri predlog je pravi?


  Odgovor:

  O rabi predlogov v in na v zvezi s spletom ter spletnimi in računalniškimi aplikacijami in širše smo v naši svetovalnici že pisali, npr. Predložna zveza "na spletu", Kakoje bolje: "prijaviti se v portal" ali "na portal", zato tokrat le odgovor na konkretno vprašanje.

  Tako računalnik kot telefon sta napravi, zato bo v besedni zvezi prenos podatkov KAM ob jedrni besedi računalnik/telefon/naprava najverjetneje stal enak predlog. Težava v konkretnem primeru nastane, ker sta oba predloga v tožilniški rabi prekrivna najmanj v dveh pomenih, npr. pri predlogu na pomen 'za izražanje cilja, h kateremu je usmerjeno premikanje' in pri predlogu v pomen 'za izražanje usmerjenosti kam sploh', torej v teoriji obstajata obe možnosti rabe.

  V rabi so med navedenimi tremi samostalniki najobičajnejše zveze s prenašanjem in prenosom podatkom v/na računalnik, npr. Za prenos podatkov v računalnik uporablja vmesnik USB oz. Opremljena je z ustreznimi računalniškimi vmesniki, ki omogočajo prenos podatkov na računalnik. Pri čemer pa je tako pri glagolski zvezi prenašati podatke kot pri samostalniških zvezah prenos podatkov in prenašanje podatkov pogostejša raba predloga v, torej prenašati, prenašanje, prenos podatkov v računalnik, npr.:

  • Del krivde za to lahko pripišemo tudi priklopu na vmesnik USB, ki pri branju predlog očitno ne zmore dovolj hitro prenašati podatkov v računalnik oz.
  • Vrsta priključka določa tudi hitrost prenosa podatkov v računalnik ali iz njega.

  Podobno velja tudi za zveze prenašanje v računalnik, prenos v računalnik oz. prenašati v računalnik.

  Nataša Gliha Komac (julij 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.