Orodnik priimkov na -ov ali -ev
-
Vprašanje:Zanima me, katera je pravilna orodniška oblika priimkov, kot sta Brežnjev in Hruščov. Na strani Govorni pomočnik piše, da imajo takšni priimki »v 6. sklonu samostalniško končnico -om, ne pridevniške -im«. Ko sem raziskovala to vprašanje, sem našla članek Kako sklanjamo priimek »Tjukajev«?, vendar ni nič govora o orodniku. V ePravopisu pa sem našla priimek Stroganov in orodnik naj bi bil s Stroganovim. Kako je torej s temi priimki na -ov ali -ev?
Odgovor:Moške oblike ruskih priimkov s svojilnimi priponami -ov (Hruščov, Čehov), -ev (Turgenjev, Brežnjev) in -in (Jašin, Malkin) sklanjamo po prvi moški sklanjatvi oz. tako kot samostalnik korak:
Hruščov
Hruščova
Hruščovu
Hruščova
pri Hruščovu
s HruščovomJašin
Jašina
Jašinu
Jašina
pri Jašinu
z JašinomKot je iz sklanjatvenega vzorca razvidno, imajo ti priimki v slovenščini v orodniku samostalniško končnico -om, npr. Hruščov-om, Jašin-om. V tem primeru ne sledimo ruščini, kjer pri sklanjanju omenjenih priimkov prihaja do prepletanja samostalniških in pridevniških končnic. V ruščini se namreč v orodniku ednine moškega spola uporablja pridevniška končnica -ym (-ым), npr. с Чеховым (s Čehovym), с Тургеневым (s Turgenjevym), с Яшиным (s Jašinym). Vse te oblike, kot je bilo napisano, domačimo s samostalniško končnico -om, s Čehovom, s Turgenjevom, z Brežnjevom, z Jašinom.
Pri zapisu orodniške oblike priimka Stroganov je torej v ePravopisu prišlo do napake (ki je v bazi že odpravljena), v orodniku je pravilna oblika s Stroganovom.
Zanimivo je, da v ruščini tudi pri ženskih oblikah priimkov s svojilnimi priponami -ov, -ev in -in (Hruščova, Turgenjeva, Jašina) prihaja do prepletanja samostalniških in pridevniških končnic. Pri teh oblikah se v imenovalniku in tožilniku ednine pojavljata samostalniški končnici (-a in -u), v ostalih sklonih pa se uporablja pridevniška končnica -oj (-ой):
Хрущёва
Хрущёвой
Хрущёвой
Хрущёву
Хрущёвой
ХрущёвойV slovenščini te oblike sklanjamo po prvi ženski sklanjatvi, torej kot samostalnik knjiga:
Hruščova
Hruščove
Hruščovi
Hruščovo
pri Hruščovi
s HruščovoNaj sklenemo: ruske priimke na -ov, -ev in -in v slovenščini sklanjamo po samostalniških sklanjatvah. »Mešane« sklanjatve, ki pomenijo prepletanje samostalniških in pridevniških končnic in jih poznajo nekateri slovanski jeziki (ruščina, češčina), za slovenščino niso značilne
Mladen Uhlik (februar 2023)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.