×

Novoletni koncert je svečan ...
 • Vprašanje:

  Je pravilno

  a) svečani novoletni koncert ali

  b) svečan novoletni koncert?

  Lahko se namreč vprašamo, kakšen koncert – svečan, in kateri – novoletni. A če se vprašamo po celi besedni zvezi, je verjetno bolj pravilno svečani novoletni koncert? Res je tudi, da poleg tega svečanega ne bo nobenega drugega novoletnega koncerta. Kako je torej pravilno?


  Odgovor:

  Šolsko pravilo pri ločevanju vrstnih in lastnostnih pridevnikov je sicer v pogovorni praksi težko preizkusiti: z vrstnimi pridevniki naj bi odgovorili na vprašanja Kateri? in z lastnostmi na vprašanje Kakšen?. V pogovornem jeziku obe vprašalnici nista dovolj razločevalni, saj ju pogosto mešamo. Zato svetujemo, da se glede oblike pridevnika odločate npr. na osnovi tega, ali je pridevnik mogoče stopnjevati. Vrstnih pridevnikov namreč ne stopnjujemo: koncert je novoletni in ne more biti bolj ali manj novoleten. Hkrati pa je koncert lahko bolj ali manj svečan, zato torej: svečan novoletni koncert.

  Na vprašanja o določnosti in nedoločnosti ter o vrstnih in lastnostnih pridevnikih smo v svetovalnici že večkrat odgovorili, zato vas vabimo, da si preberete tudi naslednje odgovore:

  Helena Dobrovoljc (november 2015)