×

Figova ali figina marmelada?
 • Vprašanje:

  Zanima me, zakaj je pravilno figova marmelada, in ne figina, saj je samostalnik figa ženskega spola.


  Odgovor:

  O tvorbi snovnih pridevnikov ženskega spola in zabrisovanju razlik med izražanjem vrstnosti in izražanjem svojine smo v Jezikovni svetovalnici že večkrat pisali. Primerjajte odgovore Je mar »ajdova kaša« pravilno tvorjen izraz?, Je olje »makadamijevo« ali »makadamijino«? in »Skutin« ali »skutni« zavitek?.

  Če povzamemo: Za tvorbo snovnih pridevnikov se tudi pri ženskem spolu vse bolj uveljavlja pripona -ov. V vašem primeru torej figov. Besedotvorno gledano sicer s pridevnikom figin ni nič narobe, le uveljavil se ni. V korpusu Gigafida npr. najdemo le en zgled za ta pridevnik, pridevnik figov je v korpusu zapisan več kot 700-krat.

  Kdor popije veliko kave, ima kot posledico tega užitka pogosto zgago. Ščepec figinega praška (specialne trgovine) v kavi pomaga. Učinkovine iz fig obložijo želodčno sluznico kot zaščitni film in zaustavijo dražeče snovi.

  Mija Michelizza (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.