×

Svojilni pridevniki iz imen, ki se končajo z y
 • Vprašanje:

  Pozdravljeni, imam vprašanje v povezavi z izpeljavo svojilnih zaimkov iz imen, ki se končajo na y. Kot konkreten primer me zanima ali je pravilno Rubyjin ali Rubyn zvezek, ter Curieno odkritje ali Curiejino odkritje ali kako drugače. Hvala za odgovor.


  Odgovor:

  Odgovor na vaše vprašanje smo razdelili na dva dela.

  1. Kako v slovenščini tvorimo svojilni pridevnik iz imen na končni i?
   Prevzeta imena na -y (pa tudi na primer na -ie in še kakšno drugo končnico) se zelo pogosto izgovorijo s končnim govorjenim i. O tem smo že pisali npr. v odgovoru na vprašanje o sklanjanju imen Huntley in Eldnsay. Tudi ime Ruby izgovorimo s končnim i, torej [rúbi], zato ga pri tvorbi svojilnega pridevnika podaljšamo z -j-: Rubyjin. (O tvorbi svojilnih pridevnikov iz ženskih imen (ne priimkov) na -ie je mogoče več prebrati tudi v odgovoru Svojilni pridevniki iz ženskih imen.)

  2. Ali lahko v slovenščini tvorimo svojilni pridevnik iz ženskega priimka?
   Odgovor je da, vendar to ni v skladu s slovenskim pravopisom. Svojine pri priimkih ne izrazimo s svojilnim pridevnikom, temveč z rodilnikom, torej odkritje Marie Curie ali (v določenih rabah in okoljih zaznamovano in nezaželeno) odkritje Curiejeve. Več o tem v odgovoru na vprašanje o tvorbi svojilnega pridevnika iz ženskega priimka Lundy.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.